Φάκελος Ρομά: Στο περιθώριο του 21ου αιώνα

Οι Ρομά, ένας νομαδικός λαός με πλούσια πολιτιστική παράδοση παραμένει μια από της μεγαλύτερες μειονότητες της Ευρώπης. Φέτος είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου που καλούνται εκπρόσωποι της ίδιας της μειονότητας να συμμετάσχουν σε έναν διάλογο που αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά. Με την πρώτη Συνδιάσκεψη της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα έγινε ένα πρώτο βήμα για την κατοχύρωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά.
Θλιβερή αιτία αποτελεί η αποτυχία των μελών- κρατών της Ε.Ε. για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης λύσης για την ένταξη των Ρομά στις κοινωνίες τους. Η λύση είναι τόσο απλή, αλλά φαίνεται ακατόρθωτη για τις επιμέρους κυβερνήσεις: Ίσα δικαιώματα για όλους.

Οι Ρομά αν δεν θα ήταν νομαδικός λαός θα αποτελούσαν την έκτη σε πληθυσμό χώρα της Ευρώπης, συγκεντρώνοντας 12 εκατομμύρια, όπως αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα DiePresse σε ένα δημοσίευμα της.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EmLUp2_h50c]

“No to ethnic profiling.”– Σύμφωνα με την κομισίον της ΕΕ, οι Ρομά αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα διακρίσεις, υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συμβουλεύεται από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών να πάρει άμεσα μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά που ζουν στην επικράτειά της.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσκόμισε στοιχεία για το καθεστώς των Ρομά στην Ελλάδα και έκρινε αναγκαίο να επισημάνει στην Ελληνική κυβέρνηση χώρα τον σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι Ρομά στερούνται στην χώρα μας πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά στερούνται ακόμη και βασικής εκπαίδευσης – παιδείας, όπως προκύπτει από έρευνες του Συνηγόρου του Πολίτη σε θέματα παιδείας.

Οι φυλετικές και εθνικές διακρίσεις απαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους τους τομείς ζωής (οδηγία 2000/43/EEC). Ωστόσο, οι διακρίσεις εναντίον των Ρομά «καλά κρατεί». Ένα μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων τους αντιμετωπίζει ΑΚΟΜΑ ως πρόβλημα. Ήδη εφαρμόζεται σε ευρύτερο επίπεδο ΕΕ ένα πλαίσιο συντονισμού νομοθετικών, οικονομικών και πολιτικών δράσεων, αλλά τα κράτη- μέλη αδυνατούν να το εφαρμόσουν σε εθνικό επίπεδο.
Ο 21ος αιώνας διανύει ήδη την πρώτη του δεκαετία και η Ευρώπη προσπαθεί ακόμα να προφυλάξει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για όλους τους πολίτες της.

2 thoughts on “Φάκελος Ρομά: Στο περιθώριο του 21ου αιώνα”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *