Ο Θερμός Δεκέμβρης ενημέρωσης και πολιτικής

H διαφορά μεταξύ παραδοσιακών και νέων μέσων ήταν εμφανής τον περασμένο Δεκέμβρη. Οι ταραχές μετά τη δολοφονία τoυ Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εντός και εκτός Ελλάδας έδειξαν την πιο βασική διαφορά μεταξύ των μέσων στην Ελλάδα- Τον διάλογο.

Όσο η πλειοψηφία των παραδοσιακών μέσων επέλεγε ως κύρια πηγή την ίδια την ΕΛΑΣ, τα blogs και social media παρουσίαζαν διαφορετικές εικόνες. Από την μια αδυναμία έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης εκ μέρους των παραδοσιακών ΜΜΕ και από την άλλη μια πληθώρα πληροφοριών για το συμβάν, μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες, οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από τις πρώτες ώρες.

Στο Twitter το #griots ενημέρωνε όχι μόνο για το τι συνέβαινε στους δρόμους, αλλά και τι γινόταν επί του θέματος στα παραδοσιακά μέσα. Τα groups του facebook για τον θάνατο του Αλέξη, ειρηνικές διαμαρτυρίες, αλλά και ακραίες απόψεις για το συμβάν ξεφυτρωναν σαν τα μανιτάρια. Aπό τους ίδιους τους πολίτες καταγράφτηκε και διατέθηκε στο διαδίκτυο σημαντικός όγκος οπτικοακουστικού υλικού στο YouTube και το Flickr. Το ειδικό room στο Friendfeed δεν γνώρισε την ίδια συχνότητα ενημέρωσης.

Ένα “πιο οργανωμένο” λιθαράκι για την ελληνική δημοσιογραφία πολιτών, έγινε με το κάλεσμά για τεκμηρίωση από το diktio, βασισμένο σε μια αρχική συνεργασία μεταξύ των πολιτών και των ήδη ενεργών καναλιών εναλλακτικής ενημέρωσής indy, radiobubble ,tvxs. Δυστυχώς δεν κινήθηκε με την ταχύτητα των εξελίξεων. Είναι μια πικρή αλήθειά ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε να εδραιωθεί μια πιο “δυνατή” δημοσιογραφία πολιτών στην Ελλάδα.

Αντίθετα, είδαμε διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως BBC, Economist, Times, Guardian κ.α., και πλατφόρμες όπως wikipedia, indymedia, NowPublic , AllVoices, Global Voices Online να κινούνται με ταχύτητα και να αξιοποιούν περισσότερο το διαδικτυακό υλικό απ’ ότι τα αντίστοιχα εν Ελλάδι.

Για να επανέλθω στα παραδοσιακά μέσα: Μη ξαναδώ δελτίο ειδήσεων που ονομάζει το Twitter συντονιστικό όργανο, λατρευτά κανάλια μου. Λίγο ρεπορτάζ δεν βλάπτει. Αν δεν ξέρετε να κάνετε, να σας δείξουμε κάποια βασικά όπως διασταύρωση πληροφορίας. Ακουστέ και λίγο κάποιον που πιστεύει ότι η δημοσιογραφία είναι πέρα από επάγγελμα και λειτούργημα. Προσφορά προς την κοινωνία. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι κομμάτι της κοινωνίας, όχι παρατηρητης έξω από αυτήν.

Εκφράστηκε μια αυξημένη ανάγκη της κοινωνίας για ουσιαστικό δημόσιο διάλογο. Ένας διάλογος στον όποιο τα κόμματα έδειξαν αδυναμία συμμετοχής, διατηρώντας την όποια ατζέντα τους, αγνοώντας τον ρόλο τους στην κοινωνία. Η κρίση των κομμάτων καλά κρατεί. Θλίβομαι που αντί να παράγουν τα κόμματα πραγματικές προτάσεις πολιτικής για μια καλύτερη κοινωνία, ασχολούνται με κομματικές κόντρες. Λίγο συνείδηση της πραγματικότητας δεν θα ήταν άσχημο. Βγείτε από αυτή την κρίση, αλλάξτε, εξελιχθείτε τέλος πάντων.

Έγραψαν σχετικά:  Anemos, Μετά την εφημερίδα, Magicasland, Argos, thess.grΚαλύβαλ:ηρ,  inside a boxΑθήναιοςβλέμμαkaltsovrakoRec (on)Ευριπίδης @ radiobubble,  arxedia MEDIAΑσάρωτος ΟίκοςlinguafrancaNiemandsrosepapanotas, proxeiro tetradio oneiros, Teacher Dude, neolaia.gr

3 thoughts on “Ο Θερμός Δεκέμβρης ενημέρωσης και πολιτικής”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *