Sponsoring eyes do not see

Η περιοχή της Γάζας μετράει δέκα μέρες στις όποιες μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη. Όχι, ότι έπαψε ποτέ να είναι. Απλά, ο πόλεμος από ψυχρός έγινε πάλι καυτός. Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να συνεχίζει μέχρι να φτάσει τους στόχους του, δηλαδή να λύσει το πρόβλημα με όνομα Χαμάς. Θύματα αυτής της λύσης άμαχοι πολίτες, σε μεγάλο βαθμό παιδιά. Ο αριθμός νεκρών αυξάνεται καθημερινά. Από την Κυριακή ο πόλεμος δεν περιορίζεται σε βομβαρδισμούς από τον αέρα αλλά πήρε και διάσταση επί εδάφους.    

Ένα κομμάτι της ισραηλινής νεολαίας αρνείται να υπηρετήσει στον στρατό. Η Ευρώπη μιλάει για το δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ. Βιβλικές αναλογίες θανάτου “eye for an eye” δεν τηρούνται όμως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως παραδοσιακός σύμμαχος των Παλαιστίνιων παραμένει σιωπηλή. Δεν θα εμποδισει κανείς τον Ισραηλινό στρατό, από τις ισχυρότερες πολεμικές μηχανές παγκόσμιος, να συνεχίσει αυτό το παραλήρημα. Η παρούσα προεδρία της ΕΕ, η Τσεχία, επιλέγει να περιορίσει την Ευρωπαϊκή συμβολή στην επίλυση της σύγκρουσης στη διαμεσολάβηση παρά να προβεί στην παραγωγή περιεχομένου μιας πραγματικής και ρεαλιστικής πρότασης.

Μια ειρηνική λύση βασισμένη σε διαπραγματεύσεις φαίνεται ουτοπική. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους μόνο με μια αποδυναμωμένη Χαμάς θα μπορούσε να γίνει εφικτή. Βασική προϋπόθεση: το Ισραήλ να εγκαταλείψει την παρούσα πολιτική επέκτασης του προς τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Τα Ηνωμένα Έθνη απλός παρατηρητής στη φρίκη. Οι λαοί εκφράζουν την συμπαράσταση τους στους Παλαιστίνιους, αλλά αυτό δεν αρκεί για να φτάσει η κρίση στη Μέση Ανατολή ξανά στο σημείο ειρήνη ούτε καν στην πάυση πυράς. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Boutros-Ghali: “Είναι διαφορετικοί οι καιροί. Η παρούσα λήψη αποφάσεων στο Ισραήλ που διέταζε την επίθεση στη Γάζα, δεν σκέφτηκε το μέλλον. Ένα λάθος με επιπτώσεις”.

Ο Σπόνσορας του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, δεν αλλάζουν ακόμα και μετά την εκλογή Obama πολιτική πρακτική. Καμία αλλαγή στη αμερικανική εξωτερική πολιτική. Βεβαία, δεν ορκίστηκε ακόμα Προέδρος ο Obama, σε λίγες μέρες όμως θα είναι και τυπικά. Επένδυσε πολλά χρήματα για να κερδίσει αυτό το χρίσμα και τώρα που καλείται να το αξιοποιήσει, να φέρει την Αλλαγή, απέτυχε πριν καν αναλάβει χρέοι Προέδρου.

Οι φωνές της Γάζας μιλούν με φόβο.

No one is being spared in Gaza. Everyone and I mean everyone is a target. It is not a daily trauma.  It is a trauma by the hours… and the minutes. The scene alone made me feel  hopeless and desperate enough to wish to die, rather than live in constant frustration and trauma

Ως πότε θα πεθαίνουν άμαχοι,  Ως πότε παιδιά; Τελικά  είναι τόσο κερδοφόρος ο πόλεμος ώστε η αιματοχυσία δεν υπολογίζεται καν; Βλέπουμε εικόνες  από την Γάζα, διαβάζουμε για το πώς νίωθουν οι άνθρωποι που είναι εκεί. Κραυγή αμετρητής  οργής που οι άνθρωποι μόλις πάρουν εξουσία στα χλερια τους πάυουν να είναι άνθρωποι. Αμέτρητος πόνος για τόσες ανθρώπινες ζωές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *