Το “Είμαι χάλια” που δεν είναι χάλια

Μια διαφορετική όψη των Εξαρχείων από εκείνη των επεισοδίων. Το σκοτάδι ήδη έχει πέσει στην πόλη. Σηκώνομαι από την καρέκλα σε ένα καφέ και βγαίνω στην πλατεία. Λίγο περπάτημα και μπαίνω στον πεζόδρομο της Δερβενιών. Φτάνω στο ύψος της Μπενάκη και σταματάω μπροστά σε μια τζαμαρία. Μπαίνω στον μικρο χώρο του Studio Εξ Αρχής. Δεν έχει κόσμο και ακούω την ανήσυχη φράση “Θα παίξουμε;”. Εικόνες μιας άλλης εποχής, όταν το θέατρο συνδεόταν περισσότερο με μεράκι πάρα με υπερπαραγωγή και φανταστικά εφέ.

Χαμηλώνουν τα φώτα και η παράσταση αρχίζει και παρόλο που το έργο ονομάζεται “Είμαι χάλια” καθόλου χάλια δεν είναι. Ξεδιπλώνεται επί σκηνής μια ιστορία ζωής μιας γυναίκας. Πολύ σωστά είπε ένας θαμώνας ότι το έργο εκτελεί τους άνδρες και είναι γραμμένο από την πένα ενός άνδρα. Δεν έχει σημασία όμως το φύλο της πρωταγωνίστριας αλλά η ιστορία της. Σκηνές που όλοι μας έχουμε ζήσει, περισσότερο η λιγότερο.

Πόσες φορές έχουμε πιαστεί από αναμνήσεις για να σωθούμε από τις αρνητικές σκέψεις και πόσες φορές άλλες αναμνήσεις μας πνίγουν όταν τις θυμόμαστε ξανά στο μυαλό μας; Ακροβατούμε μεταξύ δράματος και κωμωδίας και αναρωτιόμαστε συχνά για το που βαδίζουμε τελικά, αν έχουμε αξιοποιήσει τον χρόνο μας. Συναντάμε σταυροδρόμια, συνήθως συναισθηματικά, στη ζωή μας. Εφηβεία, ενηλικίωση, επαγγελματικό ξεκίνημα, φιλίες, σχέσεις , οικογένεια, κοινωνικά στεγανά Η παράσταση πέρνα γρήγορα και με πολύ γέλιο, κάποιες στιγμές τα δάκρυα μπορεί να τείνουν να κυλήσουν, νιώθουμε ένα σφίξιμο στην καρδία.

Φεύγοντας με προβληματισμό σκέφτομαι το πόσο όμορφα πράγματα συμβαίνουν σε αυτή την πόλη, στην Αθήνα που την παρουσιάζουν πολλοί απάνθρωπη πόλη και χάος εννοώ μπορεί κανείς να ανακαλύψει εκεί που δεν το περιμένει την πραγματική ομορφιά και γοητεία της. Κατεβαίνοντας τις σκάλες του μετρό σκέφτομαι: Γιατί αξιόλογες παραστάσεις, δημιούργημα από αγάπη και μεράκι για το θέατρο και την τέχνη, παραμένουν με λίγους θεατές. 

Είστε, δεν είστε χάλια περάστε μια βόλτα από το Studio Εξ Αρχής για να δείτε το “Είμαι χάλια” που δεν είναι χάλια,  Δερβενιών 46 στα Εξάρχεια, του Ντίνου Σπυρόπουλου, παίζουν η Ελένη Τσακάλου και η Μαρία Πόβη, τηλ. 210- 38 22 661.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *