Free press- Free voice

Η Eλευθερία του Τύπου μας αφορά όλους και όχι επειδή σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα της Ελευθερίας του Τύπου αλλά επειδή η ελευθερία έκφρασης είναι δικαίωμα όλων. Για κάποιος θεωρείται καταξιωμένο δικαίωμα, για κάποιους δεν είναι και για κάποιους άλλους αποτελεί λόγος φυλάκισης και δίκης. Αφορά επαγγελματίες δημοσιογράφους, όπως και ανθρώπους  “της διπλανής πόρτας“.

Άνθρωποι που πιστεύουν σε ένα  ιδεαλιστικό σκεύασμα που ονομάζεται ανθρώπινο δικαίωμα. Λέω ιδεαλιστικό σκευασμα γιατί τελικά αυτό το δικαίωμα παραβιάζεται καθημερινά, ανεξαρτήτως πολιτικού καθεστώτος. Θλιβερό και ανησυχητικό. Το γνωρίζουμε, και ίσως δεν θα αλλάξει τίποτα  ότι μιλάμε γι΄αυτό. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε όμως. Ενα πρώτο βήμα για να αλλάξει αυτό το status quo. Tο γνωρίζουμε, και ίσως δεν θα αλλάξει τίποτα  ότι μιλάμε γι΄αυτό. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε όμως. Ενα πρώτο βήμα για να αλλάξει αυτό το status quo. Μια πρώτη αντίδραση. Το επόμενο είναι η δράση.

Με την παρακάτω ταινία μικρού μήκους  δημοσιογράφοι εφτά ενώσεων τιμούν την ημέρα και τους συνάδελφους τους, ζητώντας από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να εγγυηθούν την Ελευθερία του Τύπου και του συνέρχεσαι ως συνταγματικό δικαίωμα. Εκφράστηκαν υπέρ των ανεξάρτητων εκδοτικών και δημοσιογραφικών ενώσεων ζητώντας τη διεθνή υποστήριξη για την Ελευθερία των μέσων και των δημοσιογράφων.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=VaPhdExN4zw]

Σήμερα, ξεκίνησε μια προσπάθεια συμπαράστασης στην Roxana Saberi , δημοσιογράφο φυλακισμένη από τις Ιρανικές αρχές. Κατηγορείται για κατασκοπεία ( τι άλλο; ). Ανταποκρίτρια, μεταξύ άλλων, για το BBC και το NPR. Το Ιράν κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως ανάμεσα στις χωρες που φυλακίζουν δημοσιογράφους. Η προσπάθεια συμπαράστασης με εθελοντική απεργία πείνας βασίζεται καθαρά στην συνείδηση του καθενός. Ίσως θα φανεί  μόνο συμβολική αλλά ίσως δίνει ελπίδα. Αν θέλετε να συμμετάσζετε στην προσπάθεια μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες στον ιστοχώρο http://freeroxana.net/.

Η πρώτη λέξη που μπορούσα να σκεφτώ την στιγμή που διάβαζα για την Roxana ήταν “justice” (δικαιοσύνη).  Είναι άδικη η φυλάκιση άνευ λόγου και αιτίας, χωρίς έγκλημα. Θυμίζει άλλες εποχές η φυλάκιση για λόγους ελεύθερης έκφρασης και πεποίθησης επειδή δεν βρίσκει αρεστές της εκάστοτε κυβερνήσεις ή άλλους φορείς, εμφανής η μη, εξουσίας.

photo by Noirin Shirley

Ο Τύπος δεν ονομάζεται χωρίς λόγο και ως “Τέταρτη Έξουσία“. Αυτή η εξουσία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη από πολιτικές σκοπιμότητες.

Strengthening the principles and practices of a free and professional media is the most sustainable way of encouraging a media culture that works towards building peace. Only a media that is vibrant, independent, pluralistic, inclusive and fair, editorially free and beyond censorship and influence from owners or interests can contribute to dialogue and reconciliation across divides., Koïchiro Matsuura , Γεν. Διευθ. UNESCO.

Η Ελευθερία του Τύπου και της Έκφρασης απειλείται καθημερινά ανεξαρτητου πολιτικού καθεστώτος. Όσο πιο “δημοκρατικό” το κράτος τόσο πιο εξελιγμένα και “κυριλέ” ( έκφραση δημοσιογράφου σε ραδιοφωνική εκπομπή σήμερα το πρωί, ζητώ συγνώμη που δεν  συγκράτησα το όνομα του) οι μέθοδοι για την επιρροή τους. Αναρωτιέμαι τι είναι τελικά πιο επικίνδυνο: Nα γνωρίζεις ότι κινδυνεύεις εκφράζοντας της άποψη σου ή να σε εκπλήσσει η εκάστοτε εξουσία με νέαδημοκρατικάμέτρα;



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *