Εναλλακτική λύση στην κρίση

Τρίτη απόγευμα, μετά από γεμάτη μέρα εργασίας και χαράς. Κατεβαίνω την Πανεπιστημίου από το Σύνταγμα προς πλατεία Σάντα Ρρόζα, απέναντι από το Ρεξ και το το ξενοδοχείο Τιτάνια. Εκεί με περίμενε ήδη στο περίπτερο των Οικολόγων- Πράσινων, ο Τάσος Κρομμύδας.

Ο Τάσος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός με ειδίκευση στα οικονομικά και την πολιτική της ενέργειας, ασχολείται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ενδιαφέρθηκε από φοιτητής για τα κοινά. Η παραδοσιακή Αριστερά τον απογοήτευσε, όπως λέει, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με λύσεις.

Διαβάστε μετά το σύντομο βιντεάκι το τι είπαμε.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=uBFIc_VmGHo]

Πες μου λίγο για το “Πράσινη λύση στην κρίση” και πως αυτό συνδέεται αυτό με τους νέους;

“Η πράσινη λύση στην κρίση” συνδέεται με τη βιωσιμότητα. Η βιωσιμότητα έχει να κάνει με την αλληλεγγύη στις ερχόμενες γενιές. Οι αποφάσεις που παίρνουμε τώρα επηρεάζουν τις επόμενες γενιές, είναι άμεσα συνδεδεμένες με την νεολαία. Την περίοδο 2009- 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να πάρεικαθοριστικές αποφάσεις σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης. Λάθος αποφάσεις μπορεί να καταδικάζσουμεν όχι μόνο τη δική μας γενιά αλλά και τις επόμενες.

Η γενιά μου,η γενιά μας έχει χαρακτηριστεί ως απολιτίκ, αδιάφορη, κακομαθημένη, βολεμένη, ανώριμη, αλλά και ριζοσπαστική, άνεργη, απελπισμένη, μάχιμη, μορφωμένη. Τι είμαστε τελικά;

Δεν θα έλεγα ότι είναι απολιτική, μόνο ότι γυρίζει την πλάτη στα παραδοσιακά μέσα. Συμμετέχει στα κοινά. Τα τελευταία χρόνια έχει έρθειστο προσκήνιο μια νέα γενιά περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Ξεπηδούν νέες πρωτοβουλίες. Βλέπουμε μετά τον καταναλωτισμό της δεκαετίας του ΄90 να εμφανίζεται ένα ρεύμα με νέες αξίες. Αυτό το ρεύμα θα φέρει αλλαγές στην κοινωνία μας.

Κάτι ακόμα για την γενιά μας;

Έχει ειπωθεί πως θα είμαστε η πρώτη γενιά που θα έχει μικρότερο εισόδημα από την προηγούμενη. Ίσως μειοψηφικά ακόμα αλλά βλέπουμε αλλαγές στις αξίες και τις προτεραιότητες με Μμεγαλύτερη βαρύτητα στη βιωσιμότητα, την αλληλεγγύη, την ελευθερία.

Σημασία της Ευρώπης;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείταιε , και οφείλει να παίξει καθοριστικό ρόλο σε όλες τις αποφάσεις. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ζωντανό παράδειγμα μιας οικονομίας με πιο βιώσιμης λύσης ες μορφές και παράλληλα να επιδείξει την αλληλεγγύη της και να εξάγει γνώση, να στηρίζει προσφέροντας οικονομική και τεχνκή στήριξη στις φτωχότερες χώρες ώστε να μη ακολουθήσουν αυτές τα λάθη της Δύσης.

Δυσκολίες ενός νέου υποψήφιου, ειδικά μικρού κόμματος;

Τα ΜΜΕ αγνοούν τις θέσεις μας. Οι δυσκολίες σχετίζονται με την ιδιότητα μου ως υποψηφίου των Οικολόγων Πράσινων παρά με την ηλικία μου. Υπάρχει πόλεμος από άλλα κόμματα που σχετίζεται με την επιτυχία των Οικολόγων Πράσινων και τη διαφαινόμενη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό που μπορεί να φέρουν.

Η ένταση και το ύφος της επίθεσης αυτής είναι σοκαριστικό για ένα νέο άνθρωπο που αποφασίζει να συμμετάσχει, να ασχοληθεί με τα κοινά.

Βλέπω ότι κινήστε διαδικτυακά;

Η προβολή στα ΜΜΕ είναι προνόμιο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ειδικά σε προεκλογική περίοδο. Έτσι κινούμαστε και εμείς διαδικτυακά και ταιριάζει και περισσότερο στο προφίλ μας. Ιδιαίτερα μάλστα σε μια εποχή που η πολιτική επικοινωνία γίνεται όλο και πιο ακριβή.

Για τα κόμματα σήμερα;

Πρέπει να πούμε ότι στην Ελλάδα υστερούν τα κόμματα όχι μόνο σε σχέση με στις ανάγκες της εποχής αλλά και ότι αφορά σε σχέση με τα συγγενή κόμματα τους τα Ευρωπαϊκά. Δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα διλήμματα που θέτει η εποχή μας, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Εμείς αναδεικνύουμεμαι ζητήματα που δεν χωρούν σε μια παραδοσιακή κλήματα Αριστερά- Δεξιά. Οι Πράσινοι κερδίζουν από όλα τα άλλα κόμματα.

Δεν μπαίνουν στο παραδοσιακό διάγραμμα Αριστερά- Δεξιά, στο παραδοσιακό κουτάκι; Ιδεολογική τοποθέτηση;

Η παραδοσιακή κλίμακα Αριστερά-Δεξιά δεν είναι επαρκής για να περιγράψει τα πολιτικά διλήμματα την εποχή της κλιματικής κρίσης και της παγκόσμιας και διαγενεακής δικαιοσύνης.

Οι Πράσινοι κρατάμε από την παράδοση της αριστεράς την επιθυμία για κοινωνική αλλαγή και κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και από τη φιλελέυθερη παράδοση την ανελαστική υπεράσπιση δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Sοcial liberal, κοινωνικά φιλελεύθερο.

Πολιτική ταυτίζεται με τον πολίτη, με δυο λόγια είναι το πώως λαμβάνονται οι αποφάσεις. Να αλλάξουμε πολιτική σημαίνει επομένως να αλλάξουμε τα κριτήρια και τις προτεραιότητες στη λήψη τψν αποφάσεων.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, καλή συνέχεια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *