Euroelections: May people change Europe

Γυρίζω τις πλάτες μου σε τυφλές υποταγές σε κόμματα και ακρότητες που ανήκουν στο παρελθόν για να μη τις γυρίζω στο μέλλον που θα φτίαξουμε όπως θέλουμε.

Ανάξια τα κόμματα να ξεκολλήσουν από εθνικοκεντρικές σκέψεις. Αυτές οι εκλογές αφορούν την Ευρώπη. Πάρτε το χαμπάρι, ότι αυτό ξεπερνά τις εκλογικές σας προσδοκίες στις εθνικές εκλογές. Ντρέπομαι για λογαριασμό σας.  Αυτό είναι το τελευταίο πολιτικό post πριν τις Ευρωεκλογές. Πριν τον απολογισμό για τις συνεντέυξεις  θα χρησημποιήσω ένα αισιόδοξο μήνημα με την βοήθεια της μουσικής για αλλαγή.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Us-TVg40ExM]

Είμαστε δυο μέρες πριν τη επίσημη έναρξη των Ευρωεκλογών 2009. Πριν δυο εβδομάδες ξεκίνησε το εγχείρημα μου για μια σειρά συνεντεύξεων με νέους υποψηφίους ευρωβουλευτές. Η επιλογή των κομμάτων έγινε με βάση το ερευνητικοί μου ενδιαφέρον και σαν σύντομη συνέχεια τις κάποτε πτυχιακής μου. Το είχα άχτι βλέπετε. Όπως και τότε το έκανα καθαρά γιατί το έκανα κέφι. Πες ότι είχα πολιτικό-δημοσιογραφικό-ερευνητικές ανησυχίες. Πρέπει να πω ότι τα Γραφεία Τύπου (των κοινοβουλευτικών κομμάτων)  δεν έχουν αλλάξει και πάρα πολύ ως προς την χρήση των e-mail.

Status quo:

21 Μαϊού 2009: Πρώτο mail προς Γραφεία Τύπου των κομμάτων και επαγγελματίες που σχετίζονται με κόμματα και κομματικά στελέχη.
Διαμεσολάβησαν οι συνεντεύξεις Δράσης, Οικολόγων Πράσινων και Φιλελεύθερης Συμμαχίας, άμεση επικοινωνία με γνωστούς μου που έχουν επαγγελματική σχέση είτε με κόμματα είτε με κομματικά στελέχη (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ). Ένα ευχαριστώ στα web team ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ όπως και στους συνεργάτες εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, για την φιλότιμη προσπάθεια τους να με βοηθήσουν, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Οι κομματικοί οργανισμοί παραμένουν ακόμα αρκετά δυσκίνητοι και έχετε όλοι πάρα μα πάρα πολύ δουλεία, αν σκεφτω ότι τα Γραφεία Τύπου αμελούν να δώσουν έστω μια τυπική απάντηση. Μετά το πρώτο mail, έλαβα μια τυπική απάντηση από τους Δημοκρατικούς αλλά δεν ήρθαν τελικά σε επικοινωνία μαζί μου όπως έγραφαν.

1 Ιουνίου 2009 Δευτερο mail προς Γραφεια Τυπου
Λ.Α.Ο.Σ. : Δεν έλαβα ποτέ καμία απάντηση.
ΚΚΕ: Με κάλεσαν εκ μέρους του Γραφείου Τύπου, για να δώσουν έστω και αρνητική απάντηση. Δεν με κάλυψε η δικαιολογία, αλλά αυτό είναιδικό μου ζήτημα προφανώς και όχι του κόμματος που κατά τα άλλα αγωνίζεται για ψηφοφόρους.
ΠΑΣΟΚ: Περίμενα το κόμμα που διαφημίζει τη σχέση του με την τεχνολογία ( αλλά και την θέληση του για επικοινωνία με πολίτες), να έχει ενημερώσει το Γραφείο Τύπου του για την χρήση της υψηλής τεχνολογίας e-mail όπως και το πόσο κρίσιμο είναι να απαντά έστω και τυπικά σε αίτημα (Ευρώ) πολίτη.
ΣΥΡΙΖΑ: Έχουν σταλεί ερωτήσεις για γραπτή συνέντευξη κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, δεν έλαβα απαντήσεις.
ΝΔ: Έχουν σταλεί ερωτήσεις για γραπτή συνέντευξη κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, δεν έλαβα απαντήσεις.
Δημοκρατικοί: Βλέπε παραπάνω.
Δράση, Οικολόγοι Πράσινοι και Φιλελεύθερη Συμμαχία: Σας ευχαριστώ, κύριοι, για την συνεργασία και αμεσότητα.

Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω καμία επαγγελματική είτε προσωπική γνωριμία για αυτό το σκοπό. Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να χρειάζεται κάτι τέτοιο. Δεν είδα προεκλογικό αγώνα για Ευρωεκλογές αλλά για πρόβα τζενεράλε για τις επόμενες εθνικές. Γεγονός που με θλίβει. Όπως με θλίβει επίσης το γεγονός ότι τα κόμματα δεν έχουν αντιληφθεί  ότι πρέπει να αλλάξουν τις δομές τους, να γίνουν πιο άμεσα, πιο ευέλικτα.

Η συμμετοχή για μένα δεν είναι μόνο δικαίωμα άλλα και υποχρέωση, ψήφισα για άλλη μια φορά και με πολύ βαριά καρδία το λιγότερο κακό πάντα με υποκειμενική εκτίμηση. Ειδκά για την δική μου γενιά η συμμετοχή γίνεται όλο και περισσότερο σημαντική. Δεν είναι βόλεμα να αδιαφορείς για το γίνεται γύρω σου, επειδή θέλεις την ηρεμία σου. Είναι ανευθυνότητα.

Καλή σας ψήφο!

13 thoughts on “Euroelections: May people change Europe”

 1. τελικά το είδα τώρα. Λοιπόν εμείς δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να πας να ρωτήσεις τα άτομα κατευθείαν (Υποψήφιους ευρωβουλευτές) και να μην μπλέκεις με κομματικούς μηχανισμούς. Εμείς έτσι πήγαμε και δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα.

  Επίσης μιας και μάλλον θα ψηφίσεις δες αυτό http://mygranma.wordpress.com/2009/06/04/a_whore_parliament/

 2. Πρώτον, γιατί να χρειάζεται “κονέ”,δεν θα έπρεπε να γίνεται αυτό; Προσπάθησα να έχω μια όσο πιο ολοκληρωμένη εικόνα γίνεται. Που σημαίνει ότι απευθύνθηκα σε όλους τους χώρους στον επικρατέστερο εκπρόσωπο (αυτοί που είναι πιο κοντά στο να εκπροσωπηθούν στην Ευρωβουλή). Δηλώνω κατά των άκρων.
  Δεύτερον, προφανώς δεν έδωσες καμία σημασία σε ότι γράφω γιατί θα γνώριζες ότι είμαι Ευρωπολίτης και κανένα ελληνικό κόμμα κατάφερε να με πείσει ώστε να μεταφέρω τα εκλογικά δικαιώματα μου για την Ευρωβουλή στην Ελλάδα.
  Τρίτον, είμαι υπέρ της Ευρώπης και θέλω να ακούσω πολιτικές προτάσεις που αρμόζουν στον 21ο αιώνα.

 3. thirdeye3
  Πρώτον
  Δεν χρησιμοποίησαμε κανένα κονέ! Στείλαμε εμαιλ και μας απάντησαν με βάση βέβαια όσους θεωρήσαμε εμείς ότι θα είχε ενδιαφέρον. Τόσο απλά. (Εξαίρεση το άτομο από την ΑΚ που για συντομία παρέμβηκα εγώ)

  Δεύτερον
  “προφανώς δεν έδωσες καμία σημασία σε ότι γράφω γιατί θα γνώριζες ότι είμαι Ευρωπολίτης και κανένα ελληνικό κόμμα κατάφερε να με πείσει ώστε να μεταφέρω τα εκλογικά δικαιώματα μου για την Ευρωβουλή στην Ελλάδα”
  Συγνώμη αλλά που το λες αυτό;;;;; :-s

  Τρίτον
  Το είμαι υπερ της Ευρώπης και αργότερα θέλω να ακούσω πολιτικές προτάσεις που αρμόζουν στον 21 αιώνα είναι λάθος προσέγγιση εξ ορισμού. Το αν είσαι υπερ της ευρώπης ή κατά (και ότι και αν σημαίνει υπερ της ευρώπης) είναι αποτέλεσμα προβληματισμού. Πρώτα ακούς γιατί και αργότερα κρίνεις αν θέλεις να συμμετέχεις.

  υγ.Τα άκρα που αναφέρεις στην προκειμένη δεν είναι τπτ άλλο από την διαφορετική άποψη. Γιατί μην μου πεις ότι ΠΑΣΟΚ ΝΔ διαφέρουν. Όσο για τις απόψεις του 21ου αιώνα λυπάμαι πραγματικά που συμπεριλαμβάνεις σε αυτούς άτομα όπως πλεύρη γεωργιάδη κτλ. Θαυμαστές του χίτλερ δηλαδή.

 4. Ευρωπολίτης: Το είπα όταν ξεκίνησα την προσπάθεια μου, και μια που είσαι θαμώνας σε τούτα εδώ τα φτωχικά μέρη θα το έχεις καταλάβει.
  Μίλησα για το θέμα mail και την επιλογή των κομμάτων.
  Προφανώς, όχι απλά ακούω αλλά ψάχνω το τι λένε τα κόμματα και οι εκπροσωποί τους, αλλά ενημερώνομαι και πιστεύω ότι μπορώ να κρίνω είτε αυτό αφορά μια εθνική πολιτική σκήνη, είτε την Ευρωπαϊκή είτε τη Διεθνή.
  Άκρα είναι για μένα όσοι έχουν τάσεις απολυταρχισμού για να μη πω ολοκληρωτισμού σε όποια κατέυθυνση. Αυτά ευθύνονται, με την όποια έμφαση τους (θρησκεία, πολιτικές πεποιθήσείς, εθνικές αντιλήψεις) για αρκετούς πολέμους και αρκετά θύματα.
  Αναρωτίεμαι πάντα το “γιατί”.

 5. Η φετινή προεκλογική περίοδος στη χώρα μας είναι τρομακτική. Όπως πολύ σωστά θέτεις μόνο για την Ευρώπη δεν γίνετε λόγος. Παντού διαβάζω σε blogs εφημερίδες (εσωτερικού-εξωτερικού) για μια απαξία των Ευρωπαίων πολιτών για τις εκλογές και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Μπορώ να κατανοήσω κάποιους λόγους από αυτούς που αναφέρονται.
  Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι αυτό είναι και δικαιολογία για το δικό μας προεκλογικό χάλι.
  Ανησυχώ και μόνο στην ιδέα τι πρόκειται να συμβεί όταν θα έρθουν οι βουλευτικές εκλογές.

 6. thirdeye3 ναι αλλά δεν μπορώ να παρακολουθώ όλα τα ποστ!! δεν έχω τόσο χρόνο. :-s

  “Άκρα είναι για μένα όσοι έχουν τάσεις απολυταρχισμού για να μη πω ολοκληρωτισμού σε όποια κατέυθυνση. Αυτά ευθύνονται, με την όποια έμφαση τους (θρησκεία, πολιτικές πεποιθήσείς, εθνικές αντιλήψεις) για αρκετούς πολέμους και αρκετά θύματα.”
  Αυτό για τα άκρα δεν συμφωνώ. Τουλάχιστον 100% Επίσης ακόμα και σήμερα η υπάρχει απολυταρχισμός. Εξηγω στο προηγούμενο ποστ στα σχόλια.

  Πιστεύω ότι εδώ ταιριάζει η φράση του μπρεχτ
  “Γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν”
  Είναι θέμα οπτικής. Anyway έχω άπειρη δουλειά έφυγα!!

 7. @xamogelo
  Tο about γι΄αυτό υπάρχει. Πίσω από αυτό το το μπλογκ, αυτά τα κείμενα ένας άνθρωπος, με τον όποιον διάλεξεις να επικοινωνήσεις. Μπορεί για σένα να μην έχει σημασία, για μένα έχει όμως. Όχι στον απολυταρχισμό. Ναι στον διάλογο.

  @John Black
  Θέλω να είμαι αισιόδοξη. Ο κόσμος αλλάζει.

 8. @thirdeye3 συγνώμη βρε οκ που να ξέρω ότι δεν έχεις μεταφέρει τα εκλογικά δικαιώματα στην ελλάδα;;; Ακόμα και έτσι μου ξέφυγε. Για τον απολυταρχισμό δεν μπορώ να καταλάβω που τον βλέπεις; τεσπα οκ

 9. @xamogelo
  Εμ, τον απολυταρχισμό τον βλέπω δυστυχώς…τον διαβάζω, τον ακούω.
  Δεν πειράζει, δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταιός που δεν αντιλαμβάνεται το προσωπικό μου μπλογκ ως τέτοιο. Συγνώμη, αλλά προσωπικές σκέψεις καταθέτω εδώ.

 10. “Τα άκρα που αναφέρεις στην προκειμένη δεν είναι τπτ άλλο από την διαφορετική άποψη. ”
  Το λες ο ίδιος…διαφορετική άποψη έχω και ας μην είναι ακράια.
  Λυπάμαι που δεν είδα συζήτση περί Ευρώπης. Αυτό έχω να πω μόνο.

 11. Αλήθεια πόσους νομίζεις ότι επηρεάζεις; Πόσο μεγάλη αυλή έχεις; Πόσοι σε διαβάζουν τακτικά αλλά σε παίρνουν ταυτόχρονα και τοις μετρητοίς; 10; 50; 100; Ένας γιατρός έχει τόσους την ημέρα. Ένας επιχειρηματίας, ένας δημοσιογράφος το ίδιο. Μια tv περσόνα έχει περισσότερους. Η χασούρα τους από το να αφήσουν τα mail σου αναπάντητα, αντισταθμίζεται εύκολα. Στη χειρότερη να γίνεις εσύ πιο σκληροπυρηνική. Ε και; Στη χειρότερη να σου ανέβει η πίεση. Σκασίλα τους. Πρώτα ο πολίτης; Μάλλον όχι.

  Στην κοινωνία μας κάθε ένας έχει τη βαρύτητά του. Οι περισσότεροι έχουν μάζα ίση με τη μονάδα. Πολλές μονάδες μαζί όμως κάτι μπορούν να επιτύχουν. Αν λοιπόν έβγαινες από τον γυάλινο πύργο σου και συμμετείχες σε συλλογικές αντί για ατομικές προσπάθειες ίσως κάτι να γινόταν.

  Πρόσφατα παραδείγματα: deb8, tvxs. Εκεί οι βασικοί στόχοι επετεύχθησαν.

 12. Δεν νομίζω τίποτα γιατί δεν έχω καμία αυλή. Δεν πιστέυω ότι επηρρεάζω αλλά πιστέυω ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά πραγματά και γιατί όχι τον κόσμο. Αυτό είναι κατί που αν θέλεις το πιστέυεις. Ίσια ίσια επικροτώ και υποστήριζω προσπάθεεις σαν το deb8 και το tvxs για τα όποια εργάζονται άνθρωποι που εκτιμώ ιδιαίτερα και προσωπικά. Και προς ενημέρωση σου είμαι μονήμως στον κόσμο πέρα του Γυάλινου Πύργου μου και συμμετέχω σε συλλογικες προσπάθείες, για να μη σου πω ότι προσωπικός μου χώρος είναι μόνο εδώ.
  Ελπίζω να έβγαλες το άχτι σου πάντως και να μου δώσεις την δυνατότητα να μάθω τι σε πείραξε από όσα γράφω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *