Κάποτε αξίες Ελλήνων

Ξημερώματα Σαββάτου, γύρω στις 5 το πρωί. Φθινοπωρινός περίπατος κάτω από την Ακρόπολη με αύρα από σκηνές παλιού κινηματογράφου. Με συνοδεύει φίλος να πάρω ταξί από τις Στήλες του Ολυμπίου Δίος. Ο οδηγός ταξί ξεκινά μια κουβέντα περί εκλογών και την κατευθύνει σιγά σιγά προς το « πρόβλημα » των μεταναστών στην Ελλάδα. Ανάβουν τα εγκεφαλικά λαμπάκια μου, άλλα παραμένω ψύχραιμη- τυπική. Με ύφος μικρού παιδιού τον ρωτάω για λεπτομέρειές για να καταλάβω τι εννοεί. Το ταξίμετρο δεν ήταν αναμένω. Είναι μια λεπτομέρεια μικρή αλλά σημαντική. Φτάνουμε στο στενό μου. Βγάζω ένα δεκάευρω (από το όποιο έπρεπε να πάρω ρέστα, έστω 3 ευρώ). Ο οδηγός το τσεπώνει, δεν μου απάντα στην ερώτηση για το τι οφείλω και συνεχίζει τα παθιασμένα επιχειρήματα περί « πρόβλημα » μεταναστών. Τον κοιτώ στα μάτια. Χαμηλώνει το βλέμμα. Ανοίγω την πόρτα, βγαίνω από το αμάξι και κοπανάω την πόρτα και λέω με σταθερή φωνή:

« Το τι θα ψηφίσετε και το τι υποστηρίζετε ολοφάνερο. Αλλά αυτό δεν θα σας κάνει ούτε Έλληνα με όλη του την σημασία ούτε άνθρωπο. Καληνύχτα σας! »

Ξεκλειδώνω την εξώπορτα, ανεβαίνω σκάλες, ξεκλειδώνω την πόρτα του διαμερίσματος και με τον ήχο της βροχής αρχίζω να σκέφτομαι  την συζήτηση και άλλες παρόμοιες αυτών των ημερών.

Θα σας πω τι πιστεύω για το « πρόβλημα » των μεταναστών στην Ελλάδα, όντας ξένη στην χώρα μου, φιλοξενούμενη απλά και από επιλογή. Όπως και από επιλογή θα φύγω να πάω αλλού, όταν τα μικρόψυχα δείγματα νεοελληνικής νοοτροπίας θα με πνίξουν. Προς το παρόν δεν τις αφήωω να δηλητηριάσουν την αγάπη για τον τόπου που ζω, τη διάθεση να συμμετάσχω στην βελτίωση του, να δημιουργώ σε αυτόν, και το κυριότερο, την αγάπη προς ανθρώπους που ζουν μαζί μου σε αυτόν.

Picture by alefbetac

Οι μετανάστες δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα είναι οι ανύπαρκτες πολιτικές και κοινωνικές υποδομές. Πρόβλημα είναι το οικονομικό αλισβερίσι στα σύνορα σε ένα κράτος που δαπανά το 30% του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα. Μη μου λέτε ότι η Εθνική Άμυνα γίνεται κυρίως για να προστατέψει την Ελλάδα, κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, από την Τουρκία. Λες και η Τουρκία με σύνορα προς την Μέση Ανατολή δεν έχει άλλα προβλήματα.

Όταν είπα αυτό στη διάρκεια της διαδρομής, ο οδηγός ταξί με κοιτούσε με μεγάλα μάτια και την απορία πως μπορώ να εκφράσω κάτι τέτοιο, διότι σαν “ρε κοπελιά” δεν μου φαίνεται ότι χαμπαριάζει το μυαλουδάκι μου, και ότι δεν είναι ντιπ για ντιπ ακατοίκητο.

Οι Έλληνες ξέρουν από ξενιτιά, και να αυτό ας το θυμούνται. Παιδί ομογένειας, «Ελληνίδα Εξωτερικού» αναγράφεται στην Άδεια Διαμονής μου, όντας Ευρώ-πολίτης Αυστριακής υπηκοότητας (δεν θα αναλύσω το γιατί δεν έχω την Ελληνική, απλά ελπίζω ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει βελτιωθεί ως προς την έγκαιρη ενημέρωση των διπλωματικών αποστολών για θέματα νομοθεσίας).

Δεν είναι τυχαίο ότι η ομογένεια μετρά, τουλάχιστον πριν 8 χρόνια μετρούσε, 10 εκατομμύρια Έλληνες Εξωτερικού/ Ομογενείς, που δεν επιστρέφουν ή έρχονται στην Ελλάδα. Ένας, επίσης μη αμελητέος, αριθμός Ελλήνων, που σπουδάζουν εκτός Ελλάδας, δεν επιστρέφουν αλλά παραμένουν στις χώρες όπου φιλοξενούνται και η κύρια αιτιολογία είναι οι συνθήκες διαβίωσης. Φύγαν και πήγαν αλλού για να ζήσουν. Κάποιοι έρχονται, Ελληνικής και μη Ελληνικής καταγωγής, για να ζήσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν σε αυτήν. Ας σεβαστούμε αυτή την λεπτομέρεια.

Ακολουθεί επιθετικό ύφος του εν λόγου οδηγού για το πως οι μετανάστες έχουν καταχρεώσει την χώρα και « κλέβουν τις δουλείες από τους Έλληνες, εφόσον δεν παίρνουν ένσημα ». Τη λογική του δεν μπόρεσε να μου την εξηγήσει, αλλά μάλλον απλά δεν μπόρεσα να βγάλω αυτό το λογικότατο συμπέρασμα χωρίς βοήθεια. Παρακαλώ να μου το εξηγήσει κάποιος κάποια στιγμή.

Δεν έρχονται ως εχθροί ή ως φίλοι. Σταματήστε να σκέφτεστε ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από την Ελλάδα. Δε φύγαν από τη χώρα τους για να έρθουν να καταστρέψουν την Ελλάδα. Δεν κινδύνεψαν να πνιγούν στο Αιγαίο για να αλλοιώσουν την πληθυσμιακή σύνθεση της Ελλάδας ή να γίνουν ντίλερς ναρκωτικών, πόρνες, κλέφτες. Δεν ήταν αυτό το όνειρο της ζωής τους. Τουκιθεμπλόμ

Έχουν όνειρα, όπως όλοι μας. Έχουν ανάγκες, ανθρώπινες. Είναι άνθρωποι. Σε αυτό, ο οδηγός διαφωνούσε κάθετα διότι εγκληματικότητα, ανεργία και οικονομική κρίση έχουν ως κύρια αιτία τους μετανάστες. Εννοείται βεβαία, κατά τη άποψη του, η άνοδος της Άκρας Δεξιάς στη Ευρώπη δείχνει το πόσο καμία χώρα δεν επιθυμεί ξένους. Επίσης, η άνοδος της Άκρας Δεξιάς δείχνει έντονη πολιτική δυσαρέσκεια προς τα υπόλοιπα κόμματα στην Ευρώπη, αλλά αυτό είναι επιχείρημα δικό μου που ένας σωστός Έλληνας σαν τον οδηγό μας, δεν θα το υποστήριζε.

Αρκετές ώρες πριν κοπανίσω την πόρτα του ταξί. Τοποθέτησα τον προβληματισμό μου σε διαδικτυακά στέκια (1, 2) με αφορμή ένα τραγούδι που μου θύμισε ο Γίαννης Λάριος.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=v-Uo8cQjTMc]

Σε δυο των συζητήσεων με αποκάλεσαν « προφανώς ΠΑΣΟΚ », υπονοώντας ότι δεν είμαι υπέρ των πολιτικών πρακτικών τις παρούσας κυβέρνησης. Λες και δεν υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις, μη κομματικές. Μακάρι να εξέφραζε ένα κόμμα  τις πολιτικές μου ανησυχίες και να έβλεπα να γίνουν πράξη τα λόγια του, αλλά ως τότε δεν υποστηρίζω κανένα κόμμα, αλλά  θα ξεχωρίζω καλές προσπάθεις, θα ασκώ κριτική και θα εκφράζω προτάσεις. Προφανώς, έχω συνείδηση, προφωνώς έχω πολιτική άποψη και προφανώς δεν αδιαφορώ για τα κοινά.

Ο αλληλοσεβασμός των κάτοικων – πολιτών είναι για βασικό χαρακτηριστικό μιας δημοκρατίας. Η συμπεριφορά μας προς τους συνανθρώπους μας προσβάλλει εμάς τους ίδους, τους συνανθρώπους μας και τον χώρο που ζούμε . Η λέξη « φιλοξενία » κάποτε δεν ήταν απλά μια λέξη αλλά αξία σε τούτα εδώ τα μέρη, και με όσα βλέπω ανυσηχώ ότι είναι υπό εξαφάνηση.

8 thoughts on “Κάποτε αξίες Ελλήνων”

 1. “Σταματήστε να σκέφτεστε ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από την Ελλάδα”
  Αυτό το κακό το έχουμε σαν λαός δυστυχώς. Δήθεν είμαστε οι καλύτεροι, όλοι μας ζηλεύουν και θέλουν το κακό μας, όλοι οι σπουδαίοι είναι Έλληνες κτλ κτλ. Και φυσικά επειδή όλα τα παραπάνω δήθεν ισχύουν εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο στη ζωή μας, το ότι γεννηθήκαμε Έλληνες φτάνει για να καμαρώνουμε. 🙂

 2. @kyanoun Σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Οι άνθρωποι που ζούν σε μια χώρα την διαμορφώνουν. Αν νοσταλγούμε τις αξιές, αν θέλουμε ένα καλύτερο αυρίο για εμάς και τα παιδιά μας, τότε είναι καιρός να πάψουμε να σκεφτόμαστε μόνο τους εαυτούς μας. Παιδεία, πολιτισμός, δημιουργηκότητα, ελευθερία είναι αξιές που δεν θέλουμε απλώς να τις διαφυλάσσουμε αλλά να ισχυούν. Αυτές είναι λόγος για να καμαρώσουμε.

 3. Το μεγαλύτερο ψέμα των Ελλήνων είναι ότι δήθεν κάποτε είχαν αξίες. Δεν έχεις καταλάβει σε τι shithole βρίσκεσαι.

 4. @j95 Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι ψέμα. Είπα “θέλω να πιστεύω”. Πάντα μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο, αρκεί να υπάρχει διάθεση.

 5. If you are out to describe the truth, leave elegance to the tailor.- Albert Einstein.
  Υπάρχουν οι ομογενείς η «ξένοι» οι οποίοι αγαπάνε πολύ πιο πολύ την Ελλάδα από πολλούς Έλληνες, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο εαυτός τους (διάβασε: είναι για το κ
  λο τους)και μόνο. Δεν θα συνεχίζω άλλο, γιατί θα αφήσω την κομψότητα για τον ράφτη
  και δεν κάνει να εκφραστώ τι είδος «έλληνες» είναι οι τελευταίοι… Ένα μόνο ακόμη: Έλληνας είναι αυτός του οποίου η καρδιά χτυπάει για τους Έλληνες και μάχεται για το μέλλον των πολλών, αυτός είναι Έλληνας στην πράξη και όχι αυτός που έτυχε να γεννηθεί εδώ και ότι κάνει, το κάνει μόνο για το δικό του, προσωπικό του συμφέρον,αδιαφορώντας στην ουσία για τους άλλους Έλληνες
  Κράτα την αγάπη και την πιστή σου στον τόπο. Και στους πολλούς Έλληνες. Όπως πράττω και εγώ. Με αγάπη, με σοφία, με πίστη, με ελπίδα.

 6. @Αgapi Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου! Υπάρχουν πάντα οι μεν και οι δε. Όλοι μαζί για όλους.

 7. Καλησπέρα. Χαίρομαι για τις απόψεις που εκφράζετε και ελπίζω να έχετε πάντα το θάρρος να υπερασπίζεστε αυτές τις αξίες. Δε θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την κοινωνία, είμαστε όμως σε θέση με τις πράξεις και τα λόγια μας να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Το πρόβλημα του νεοέλληνα κατά τη γνώμη μου δεν είναι ο ρατσισμός, αλλά το έλλειμμα ανθρωπισμού μέσα στο οποίο ανθεί και η ξενοφοβία. Η απάνθρωπη συμπεριφορά μας δεν εξαντλείται στους μετανάστες, αλλά επεκτείνεται και στα ζώα, στο περιβάλλον, ακόμα και στον διπλανό, ασχέτως αν είναι Έλληνας ή μετανάστης.

 8. @τουκιθεμπλόμ
  Ευχαριστώ πολύ που περάσατε μια βόλτα από το διαδικτυακό μου σπίτι. Συμφωνώ απόλυτα. Η ανθρωπιά είναι κάτι πολύ σημαντικό και συναντάμε παντού την έλλειψη της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *