Psit! Το μυστικό της ευτυχίας;

Το μυστικό της ευτυχίας το ξέρετε; Θα το λέγατε σε άλλους;

Picture by Pink Sherbet Photography

Λέω κάποιες φορές ότι είμαι ανθρωποσυλλέκτης. Είμαι πολύ τυχερή που από την νεαρή ζωή μου έχουν περάσει πολλοί άνθρωποι, ήρωες της διπλανής πόρτας και άνθρωποι που άλλαξαν την ιστορία. Οι σχέσεις μου χαρακτηρίζονται από συμβιβασμούς, από αγάπη αν το θέλετε έτσι. Από λάθος εκτίμηση της πραγματικότητας, ίσως.  Φτάνεις σε ένα σημείο να πιστεύεις ότι ευτυχία είναι ότι σου λένε άλλοι πως είναι. Ζωή στρωμένη με καλές στιγμές δεν υπάρχει. Υπάρχουν και η άσχημα και όχι τόσο καλές για να εκτιμήσουμε τις καλές. Γιατί οι άνθρωποι, εγωιστικά όντα από την φύση τους, δεν εκτιμούν πάντα το καλό που τους συμβαίνει.

Μεγαλώνουμε με το παραμύθι ότι  ≪τα πάντα θα είναι πάντα ρόδινα≫ και όταν τελικά βγαίνουμε στην ζώη και φάμε την πρώτη μας σφαλιάρα από την πρώτη ερωτική απογοήτευση ας πούμε, τα βάφουμε μαύρα. Μη λέτε πως όχι. Η βιομηχανία του χαρτομάντιλου, των ποτών και τσιγάρων από αυτά ζει.

Παίδες, θα σας πω που θα βρείτε το μυστικό της ευτυχίας. Είναι μέσα σας. Αν δεν το βρείτε ή αν σας πονάει να παραδεχτείτε ότι το βρήκατε (συμβαίνει και αυτό) μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια από ανθρώπους που σας αγαπούν ή από ειδικό. Βάλτε τα φρύδια σας πάλι στην θέση τους και κλείστε το στόμα, κάνει ρεύμα. Ναι, ρε, για την ζωή σας μιλάμε. Όταν σας πονάει ο λαιμός δεν πάτε σε γιατρό. Εμ, όταν πονάει η ψυχή το ίδιο γίνεται και δεν είναι κακό. Η ζωή σας είναι δική σας, κανενός άλλου. Δεν το καταλαβαίνουμε όλοι από νωρίς και  αρκετοί συναντάμε άλλους ανθρώπους  που νομίζουν ότι μπορούν να μας βάλουν κανόνες το πως θα ζήσουμε. Τι σας λέω τώρα;

Για διαβάστε What Makes US Happy?, το βρήκα μέσω της Μαρίας και του Θωδωρή Γεωργακόπουλου και είναι ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο περί ευτυχίας. Γράφει ο Θωδωρής Γεωργακόπουλος:

Τη δεκαετία του 1930 ερευνητές άρχισαν να μελετούν τη σωματική και ψυχολογική εξέλιξη περίπου 280 φοιτητών του Χάρβαρντ. Η έρευνα συνεχίστηκε για δεκαετίες και συνεχίζεται ακόμα, και έχει ήδη δώσει μοναδικά συμπεράσματα για τη ζωή και την ευτυχία.

Αξίζει να το διαβάσετε και να σκεφτείτε. Έμενα μου προκάλεσε το ενδιαφέρον για πολλούς και διάφορους λόγους. ‘Ίσως επειδή μου θύμιζε τους πρωταγωνιστές στις μικρές ιστορίες μου. Ίσως επειδή μου θύμιζε ακόμα και εμένα.

Η δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων. Όχι, δεν ρομαντικολογώ. Έχετε αγαπήσει πραγματικά βαθιά και αληθινά; Δεν σε έκανε να πετάτε και ας μην ήταν αμοιβαίο; Δεν μιλάω για έρωτα. Μιλάω για αγάπη. Μιλάω για την αίσθηση ότι θέλεις να είναι κάποιος άλλος ευτυχισμένος και να μπορούσες να τον κάνεις θα το έκανες. Να μη ζητάς τίποτα και τα πάντα ταυτόχρονα. Η αίσθηση πως ανήκεις κάπου.

That the only thing that really matters in life are your relationships to other people.

Το ξέρετε; Τι ψέμα. Τον εαυτό σας προσπαθείτε να ξεγελάσετε. Πόσο ο εγωισμός σας έχει κυριαρχήσει στις σχέσεις σας με τους άλλους; Την απάντηση, εσείς την ξέρετε. Ο καθένας για τον εαυτό του. Η θετική σκέψη κρύβει μεγαλύτερο ρίσκο από την αρνητική. Η πρώτη μας κατευθύνει προς το μέλλον και μας εκθέτει σε εμπειρίες, η δεύτερη μας εγκλωβίζει. Σοφή κουβέντα του λαού ότι το χαμόγελο φέρνει υγεία αρκεί να έρχεται από τα βάθη της καρδίας.

Τα λεφτά δεν κάνουν την ευτυχία. Όσο και να χτυπιέστε. Πάρτε το απόφαση. Κάποια πράγματα δεν τα αγοράζει κανένα νόμισμα εκτός αν λέγεται καρδιά.

Η ισορροπία στην ζωή μας είναι όχι απλά αναγκαίο κακό, αλλά λιθαράκι για να είμαστε καλά. Δεν με πιστεύετε; Στην παρέα έχω δικαίως τον τίτλο της restless workaholic. Δεν προβλέπεται να τον χάσω σύντομα. Όσοι νομίζετε ότι βρίσκομαι μονίμως μπροστά σε μια οθόνη ή ένα βιβλίο, κάνετε λάθος. Μου αρέσει η καλή ζωή, οι βόλτες, τα ταξίδια, το φλερτ, το παιχνίδι, το γέλιο και πάντα με παρέα και ας μη κοιμηθώ. Ρουφάμε την ζωή με καλαμάκι λέμε. Δεν είναι ότι βγαίνω κάθε βράδυ, αλλά η ποιότητα ζωής είναι κάτι που δεν το δημιουργεί αποκλειστικά η επαγγελματική επιτυχία ούτε ο μεγάλος έρωτας. Επίγνωση ότι μεγαλώνω και ας είμαι 20 και κάτι.

Probably I am fooling myself, but I don’t think I would want to change anything.

Αν με ρωτήσετε αν θα άλλαζα κάτι στην ζωή μου, θα σας έλεγα ότι δεν μετανιώνω για τίποτα γιατί από όλα έχω μάθει. Δεν θα άλλαζα καμία στιγμή που ένιωθα ερωτευμένη με τον λάθος άνθρωπο. Δεν θα άλλαζα την επιλογή μου να έρθω Ελλάδα. Δεν θα άλλαζα την απόφαση μου να κάνω την καριέρα που κάνω. Δεν θα άλλαζα τα παίζω όλα κορώνα γράμματα για κάποιον που αγαπάω.

Το μυστικό της ευτυχίας υπάρχει,είναι μέσα σας. Τα σέβη μου.

7 thoughts on “Psit! Το μυστικό της ευτυχίας;”

 1. μμμ.. δε ξέρω.. πάνω από 40 χρόνια το σκέπτομαι.. έχω καταλήξει ότι είναι χημικό το θέμα.. οι δυστυχίες μου παντα.. αν και πολλές και διάφορες.. ήταν σχεδόν στιγμιαίες.. ότι κακό συμβεί.. αν μπορείς να το διορθώσεις καλώς.. αν δε μπορείς.. η στενοχώρια δε θα το διορθώσει.. πάμε παρακάτω.. και δε θέλω να το ξεχνώ.. νομίζω οι δυστυχίες μας μας καθορίζουν πιότερο απο τις ευτυχίες μας.. και επίδή δε τις φοβάμαι τόσο.. αμελώ να τις αποφύγω.. :):)
  μια χαρά σε βρίσκω.. :):)
  την καληνύχτα μου :):)

 2. μια χαρά με βρίσκεις…χμμμ, ένας που με έχει βρεί γιατί εγώ ακόμα με ψάχνω 😉

 3. xaxaxa ε διάβασε το κειμενό σου.. δε μπορει.. κάπου εκεί θα σε βρείς.. :):)
  την καλησπέρα μου :):)

 4. γεμάτοι κανόνες τριγύρω μας για το πώς θα ζήσουμε μία πανέμορφη ζωή κι όμως τόσο τραγικά αποπροσανατολισμένοι. ίσως γιατί στη ζωή ο προσανατολισμός δεν συνδέεται με την γνώση , πώς να διαβάζεις τα άστρα της, τα σημάδια της.

  κάθε φορά τόσο τραγικά αναλφάβητοι και πρωτάρηδες.
  κάθε φορά νομίζω ότι ξαναρχίζω.

  ίσως και πάλι να μην έχει σημασία το τέλος αλλά όλες αυτές οι αλλαγές, τούτο το μοναδικό για τον καθένα μας ταξίδι.

  σκληρό νόμισμα η καρδιά κι όταν θελήσει κόβει σαν μαχαίρι.
  και δύστροπη είναι η καρδιά.
  δύστροπα μαθαίνει να αγαπά αλλά… και να αγαπιέται.

  αλλά σαν πιει από την πηγή αυτή… λησμονά τους πόνους και απέραντοι απλώνονται οι δρόμοι, μπροστά της. χωράφια από ανθισμένες παπαρούνες, μαργαρίτες και προπάντων στάχυα… θάλασσες από στάχυα… να χάνεται το μάτι εκεί που ουρανός γίνονται ένα.

 5. @cortilinux “δύστροπα μαθαίνει να αγαπά αλλά
  και να αγαπιέται” Σε ευχαριστώ πολύ! Δεν έχω περισσότερες και πιο βαθιές λέξεις να σου πω. Να είσαι καλά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *