Live your myth in Greece…Φάκελος Οργάνωση

Picture by Nasos Efstathiadis Photography

Η υπομονή μου με τις δημόσιες υπηρεσίες είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Υπάρχουν στιγμές που πραγματικά θέλω να φωνάξω και δεν το κάνω. Ένα παράδειγμα είναι η έκδοση της άδειας διαμονής. Μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, όπως και η διαπίστωση ότι χρειάζομαι ένα τέτοιο έγγραφο ως πολίτης της ΕΕ στην Ελλάδα. Μην τι άλλο μου προσέφερε ένα εξαιρετικό δείγμα για το εύρος της κοινωνικής παιδείας που παρέχεται στους υπάλληλους δημοσίων υπηρεσιών όπως είναι τα αστυνομικά τμήματα, ειδικά τα τμήματα αλλοδαπών. Μην παρεξηγηθώ, θεωρώ ότι είναι σημαντικό το έργο αυτών των υπηρεσιών για την ομαλή λειτουργιά της πολιτείας αρκεί να εκτελείται με υπευθυνότητα και συνέπεια, και σε αυτά δυστυχώς ή ευτυχώς ανήκει και η εκπαίδευση σε θέματα ψυχολογίας και ανθρωπινής συμπεριφοράς.

Τυχαίνει, άνθρωποι είμαστε ότι χάνονται διαβατήριο και δίπλωμα οδήγησης στον ΗΣΑΠ, στον δρόμο προς το γραφείο. Διαδρομή Αττική- Κηφισιά, λίγο στρίμωγμα, κόσμος, δεν θέλει και πολύ για ικανούς ταχυδακτυλουργούς να δράσουν αποτελεσματικά. (Ρε, φιλαράκο, το πορτοφόλι μπροστά μπροστά δεν σου έκανε; Ήθελες χαρτιά; Πολύ θα ήθελα να ξέρω τι έκανες με ένα Αυστριακό διαβατήριο που ακυρώθηκε επιτόπου.)

Την επομένη, μοιραζόμαστε με φίλο στις αναγκαίες υπηρεσίες. Αναλαμβάνει εκείνος τράπεζες και εφορία για τα παράβολα όσο είμαι στις φωτογραφίες, φωτοτυπίες και στα τηλέφωνα. Πάμε αστυνομία, πρεσβεία και ΚΕΠ. Στο ΚΕΠ, το ευγενέστατο προσωπικό κάνει μια εύστοχη παρατήρηση: «Ρε Ελληνίδα είναι το κορίτσι. A,ρε Ελλαδάρα τα έκανες μαντάρα. To ταλαιπωρούν το παιδί μας άδικα. Δεν ντρεπόμαστε;» Να ντραπούμε, όχι για μένα, αλλά για την ταλαιπωρία ανθρώπων σε ανάγκη, σε όποια ανάγκη.

Όχι, ότι μου αρέσει η διαδικασία. Όχι, πως δεν με πονά ότι δεν είμαι Ελληνίδα στα χαρτιά. Θα μπορούσα να ξεστομίζω την κριτική μου πιο εύκολα, θα είχα και τυπικά το δικαίωμα να την εκφράσω. Δεν θα μου έλεγαν ότι είμαι Ελληνίδα μόνο όταν με συμφέρει.

Σαν νομοταγής πολίτης γνωρίζω ότι η άδεια διαμονής μου θέλει ανανέωση πλέον. Αυτό που δεν κατανοώ είναι ότι πρέπει να περάσω για μια τυπικά απλή διαδικασία, τρεις εργάσιμες μέρες στο τηλεφωνο για να μάθω ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά και σε ποια υπηρεσία να απευθυνθώ.

Περάσα τηλεφωνικά από ΚΕΠ Αλλοδαπών σε Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών,Τμήμα Αλλοδαπών, ΚΕΠ, Δήμο, Νομαρχία, Αστυνομικό τμήμα περιοχής, ΚΕΠ και ξανά Δήμο. Τα σχετικά site χαοτικά, εν μέρει ανενημέρωτα ή με πληροφορία που διαψεύδει ακόμα και η ίδια δημόσια υπηρεσία στην οποία ανήκει.

ΝΑΙ, οι πολίτες της ΕΕ χρειάζονται άδεια διαμονής στην Ελλάδα. Ας πούμε ότι δέχομαι πως αυτό γίνεται για τυπικούς λόγους. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό , μια που είναι σχετικά απλή διαδικασία, σαν μια απλή κατάθεση εγγράφων με μια αίτηση, πρέπει να γίνεται και από τα ΚΕΠ.

Δεδομένο είναι, πως  η δυσλειτουργία του κρατικού οργανισμού ή η λειτουργιά του δημοσίου δεν λύνεται με διαδικτυακές διαβουλεύσεις. Εδώ απαιτείται οργάνωση και το πολιτικό κόστος αυτής. Ένα σύγχρονο αναπτυγμένο δημοκρατικό κράτος αυτό υποτίθεται πως πράττει.

Υ.Γ. Αναζήτησα ένα βράδυ βοήθεια στο Twitter. Σας ευχαριστώ όλους πολύ!

Πραγματικά δεν θέλω να φανταστώ την ταλαιπωρία ενός ανθρώπου σε ανάγκη και χωρίς επαρκή γνώση της Ελληνικής γλώσσας.

9 thoughts on “Live your myth in Greece…Φάκελος Οργάνωση”

  1. κι όταν υπάρχει τέτοιος δαίδαλος για έναν πολίτη της ΕΕ φαντάσου για τους εκτός. οπότε γιατί να μην παρανομήσει.

    γενικά πιστεύουμε ότι η δαιδαλώδης γραφειοκρατεία αποτρέπει την παρανομία ενώ γίνεται λίπασμα στις ρίζες της

    1. @cortlinux Δεν ενθαρρύνω την παρανομία σε καμία περίπτωση, αλλά ενθαρρύνω για μια πιο αποτελεσματική οργάνωση. Ας εκπαιδευτούν οι υπάλληλοι και φορείς ανάλογα. Υποτίθεται πως είναι αλλά λέω τώρα.

  2. Νομίζω οτι δεν χρειάζεσαι “άδεια παραμονής” αλλά κάρτα παραμονής που απλώς πιστοποιεί την παρουσία σου και σου πιστοποιεί οτι έχεις τα ίδια εργασιακά δικαιώματα – προβλέπεται από την ΕΕ για παραμονές άνω των 3 μηνών αλλά η μη απόκτηση της δεν προβλέπει κυρώσεις. Υπάρχει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και δυστυχώς είναι και αλλού το ίδιο άσχημα.

  3. @Abravanel Όσο γνωρίζω από άλλες χώρες είναι λίγο πιομ οργανωμένα τα πράγματα. “Άδεια διαμονής πολιτών ΕΕ” χρειάζεται. Τυπικά είναι απλή κατάθεση εγγραφών. Πραγματικά, δεν είναι απλό, αν σκεφτείς ότι μου ζητούν ΦΕΚ της εταιρίας ποτ εργάζομαι και γνήσιο υπογραφής. Κάτι που το θεωρώ λίγο υπερβολικό. Ότι γίνεται μόνο στις αστυνομικές διευθύνσης πρωϊνές ώρες είναι λίγο δυσκινητό αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό μπορεί να γίνει και μέσω ΚΕΠ.

  4. Πάω πάσο, κερδίζεις εσύ – αυτό με το ΦΕΚ δε το περίμενα 🙂

    Πόσο καιρό κάνει για να παραδοθεί ; Ρωτάω για να έχω απλώς ένα μέτρο σύγκρισης με άλλες εμπειρίες.

  5. @Abravanel Από αυτό βγαίνουν όλοι χαμένοι. Η εικόνα του δημοσίου, οι υπάλληλοι του, οι εταιρίες, οι μετανάστες, οι πολίτες. Τυπικά εκδίδεται η άδεια σε πολίτες της ΕΕ άμεσα. Αλλά δεν είμαι σίγουρη το τι θα γίνει.

  6. δε καταλαβαίνω γιατί πρέπει να χάνεις εσύ το χρόνο σου για να εξυπηρετήσεις τη γραφεοκρατία τους.. κάθε επαφή με το δημόσιο με κάνει να ντρέπομαι που δεν εντιδρώ.. :):)
    την καληνύχτα μου και καλά ξεμπερδέματα :):)

    1. @koulpa Αυτό το έχει η γραφειοκρατία, πολύ κακό για το τίποτα. Να΄σαι καλά! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *