Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο;

Στη γραμμή πελάτης που ομολογεί πως δεν τα πάει καλά με την τεχνολογία. Τρέχει ακόμα σε IE και για να φτιάξει άλλη ενότητα σε blog και βαριέται να το ψάξει ανοίγει άλλα δυο τρία blogspot, για να υπάρχουν. Καλά κάνει ο άνθρωπος. Έρχεται λοιπόν στον επαγγελματία για εμφανισιακό σουλούπομα και διασύνδεση του blog (του πρώτου αρχικού ντε) με τα social media και ναι να μπορούν να στείλουν οι αναγνώστες και sms διότι πρόκειται για ψαγμέμο τύπο. Αναθέτει ολοκληρωμένη επαγγελματική πρόταση αλλά θέλει και το κατιτί παραπάνω για να μάθει τα περί social web.

Πελάτης: Κωνσταντίνα μου αυτό που ζητώ είναι σαφές ένα εμφανίσιμο blog με τη δυνατότητα να σηκώνει αρκετά μεγάλακαι πολλά ηχητικά αρχεία και να μπορεί να είναι δικτυωμένο με το facebook. Από εκεί και πέρα ξέρω εγώ. Για να εξηγηθούμε: Εγώ ΄δεν θέλω από την αρχή σχεδιασμ΄’ο. Θα κοστίσει τόσο πολύ
δεν μου χρειάζεται. Αν μπορούμε να βρούμε κάτι από τα free για τα blogs. Ένα σουλούπωμα θέλω.

Σχόλιο στο μυαλό μου ενώ παραμένω ψυχραιμή και όσο πιο γλυκιά γίνεται: Αυτό το “μου” μου την δίνει. Ειδικά όταν δεν υφίσταται τέτοια οικειότητα ρε φίλε. Το τι ξέρεις μου το έδειξες με την διαχείριση ως τώρα που μη τι άλλο επαγγελματικό προφίλ που θέλεις δεν δείχνει. Για να εξηγηθούμε: Δεν ξέρεις την τύφλα σου αλλιώς θα τα είχες κάνει ήδη.


Πελάτης: Είμαι διατεθειμένος να πληρώσω όσο χρειαστεί. Αλλά θέλω κάτι πάρα πολύ απλό. Να είναι σαν το τάδε (αναφορά κίτρινου blog) αλλά πιο σοβαρό. Ρε συ Κωνσταντίνα μου, ίσως εγώ μιλώ κινέζικα το δέχομαι λέω λοιπόν πάλι. Θα προσπαθήσω στα ελληνικά χαχαχαχα.

Α.Θέλω ένα πολύ πιο φιλικό Template και πιο σουλουπωμένο για τον χρήστη, Β.τη δυνατότητα να βρω ένα μεγάλης χωρητικότητας free podcast. Και Γ.τη δυνατότητα ο αναγνώστης να μπορεί σε ένα πράγμα να έχει πολλές διασυνδέσεις. Ξέρω ότι θέλει δουλειά. Να πληρώσω ένα λογικό ποσό τη στιγμή που ουσιαστικά το μόνο που ζήτησα είναι δύο πράγματα. Είναι αντιεπαγγελματική να ορίσω μπάτζετ στα τυφλά. Δεν είμαι επιχείρηση και καμμια επιχείρηση δεν το κάνει αυτό.

Μπορείς να μου φτιάξεις ένα σαιτάκι σαν του CNN, αλλά να ναι και web 2, δε βιάζομαι σε 10 μέρες το θέλω lol.  (by O_Kanalarhis)

Επίσης, καλό είναι, πελατόνι μου, να ορίζεις budget γιατί πραγματικά δεν ξέρεις τι θέλεις και δεν έχεις ιδέα για το τι εκτάσεις έχει αυτό είτε σε εργατοώρες είτε σε χρήμα. Αλλά και που ρωτάς τα ξέρεις ήδη όλα άρα εμένα τι με θέλεις. Για να ξέρεις, επειδή είσαι πελάτης δεν ανεχόμαστε ούτε την αλλαζονεία ούτε τον ανεπαρκή σεαβσμό στην δουλειά.   Τα σέβη μου.

8 thoughts on “Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο;”

  1. Υπέροχο άρθρο…

    Αν και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ταιριάζει, θα βάλω δύο ακόμη περιπτώσεις…

    1) Ο project manager να τάζει πράγματα τα οποία απλώς, δεν μπορούν να υλοποιηθούν.. ή δεν πρέπει να υλοποιηθούν… ή το team πρέπει να μάθει για αυτά, να τα μελετήσει και μετά να προτείνει εάν θα γίνουν ή όχι…

    2) Ο πελάτης να χρειάζεται εκπαίδευση. Προχτές μου είπαν πως “τι είναι ο πελάτης για να τον εκπαιδεύσεις; Σκύλος είναι;”

    Διαφωνώ. Ο πελάτης ξέρει το brand του καλύτερα από εμάς. Εμείς όμως ξέρουμε τη δουλειά μας. Έτσι πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Πρέπει να ενημερώνουμε για τις κινήσεις μας και να καλύπτουμε τους λόγους για τους οποίους κάναμε κάτι, όσο αυτό αναφορά τουλάχιστον την προβολή. Δεν μιλάμε φυσικά για τεχνικά μέρη…

  2. @Basilakis Να είσαι καλά, Βασίλη. Για να μη παρεξηγηθούμε σέβομαι τους πελάτες μου όλους. Εκπαίδευση χρειαζόμαστε όλοι, βάζω πρώτα την ομάδα που παρέχει την υπηρεσία και μετά τον πελάτη. Το brand του το ξέρει ο πελάτης όπως κανένας άλλος. Τις ανάγκες του όμως και αν θες το τελικό κοινό του μπορεί να διαφέρουν από αυτό που πιστεύει κάποιες φορές. Είτε τεχνικά είτε σε θέματα στρατηγικής ωφείλουμε να δώσουμε την ανάλογη τεκμηρίωση για να μη μας γυρίσει boomerang. 🙂

  3. xaxaxa και η σκόνη που φέρνει ο πελάτης μέσα στο μαγαζί κέρδος είναι.. λέει ο εβρέος.. :):)
    έχω κάνει τεράστια λάθη με πελάτες.. και ακριβότατα για μένα.. αλλά εγώ φταίω που δε κατάφερα να γίνω σαφής.. ο πελάτης αν ήξερε θα το εκανε μόνος του.. αν νόμιζε ότι ήξερε θα αποτύγχανε και θα επέστρεφε.. τώρα αν η βλακία του είναι απάλευτη.. καλό είναι να αποφύγεις την δουλειά με τάκτ.. και μια δικιολογία πιστευτή.. μπορεί να έχει μια αδελφή πιό έξυπνη και πιθανή πελάτησα.. (μου έχει τύχει) :):)
    την καληνύχτα μου :):)

  4. @koulpa Δεν την αποφεύγω ακιρβώς. Απλά θα πρέπει να μάθουμε όλοι ότι το τσάμπα είναι καλό αλλά οι καλοί λογαργιασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους. 🙂 Ευχαριστώ για την βόλτα σου στο ταπεινό μας μπλόγκιον.

  5. χαχα εγώ έχω δουλέψει πολύ τσάμπα.. και έχω αποκτήσει αρκετές εμπηρίες.. αλλά και αρκετά ακριβά.. δε πιστέυω στην θεωρητική εκπαίδευση.. παρά σε εκάμθηση μεθόδου εκμάθησης :):) το θέμα είναι να μάθουμε να αναλύουμε και να μαθαίνουμε απο τα λάθη μας.. αλλά αν αυτό ήταν πιθανό.. με τόσα λάθη.. ο κόσμος ήδη θα ήταν καλήτερος :):)
    είχα καιρό να ελθω.. γενικά.. το πάσχα ξέμπλεξα από τα πολλά τραβήγματα.. αλλά ακόμα δεν έχω βρει τους ρυθμούς μου.. :):)
    την καληνύχτα μου :):)

  6. @koulpa Σαν μαθητούδι και εγώ στα μαθήματα μου 🙂 Καλή ξεκούραση!

  7. Κάποια από αυτά που θα γράψω πιθανόν να ειπώθηκαν ήδη με άλλα λόγια, αλλά θα ήθελα πω:

    1. Ο πελάτης που δε γνωρίζει δεν είναι εχθρός. Είναι πελάτης που δε γνωρίζει. As simple as that.

    2. Αν ο Χ επαγγελματίας δεν επιθυμεί πελάτες που δε γνωρίζουν, απλώς δεν τους αναλαμβάνει. Την 1η φορά κάνεις λάθος και τους αναλαμβάνεις. Τη 2η το σκέπτεσαι, αλλά την ξανακάνεις. 3η φορά δεν υπάρχει.

    3. Αν ο Χ επαγγελματίας επιθυμεί πελάτες που δε γνωρίζουν, πρέπει να είναι διατεθειμένος να αναλάβει και μέρος της εκπαίδευσής του.

    4. Ο επαγγελματίας οφείλει να μπορεί να υλοποιήσει όλα όσα υπόσχεται. Αυτός είναι ο Νο1 κίνδυνος να χαλάσει μια αγορά κι όχι οι υψηλές τιμές ή η άγνοια των πελατών.

    5. Ο καλός επαγγελματίας πρέπει να πληρώνεται όσο του αξίζει. Να μην υπερτιμολογεί ή υποτιμολογεί και να μην ντρέπεται γι’ αυτό. (Στοιχειώδη πράγματα, έτσι; ) Το να φοβάσαι να ζητήσεις τα χρήματα που πιστεύεις ότι αξίζεις είναι μια κακή τακτική κατά τη γνώμη μου. Κι ας βρισκόμαστε στις δύσκολες εποχές που βρισκόμαστε.

    6. Εντέλει, είμαστε οι πελάτες μας.

    Συγνώμη για το κάπως απόλυτο ύφος (και είναι και το πρώτο σχόλιο στο blog σου Κωνσταντίνα). Όμως νιώθω ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη για το πως τα πράγματα εξελλίσσονται στο μυαλό και στη συμπεριφορά των πελατών μας.

  8. @porcupine Τιμή μου το σχόλιο σου, Γιάννη. Δεν διέκρινα απόλυτο ύφος, ίσως επειδή συμφωνούμε ως προς την ευθύνη για το πως τα πράγματα εξελίσσονται στο μυαλό και στη συμπεριφορά των πελατών μας…και αν δεις συνηθίζω να κάνω κριτική στους επαγγελματίες (και σε αυτή συμπεριλαμβάνω και εμένα…έχω δρόμο ακόμα μπροστά μου).

    1.Ο πελάτης που δεν γνωρίζει δεν είναι εχθρός. Ο πελάτης που επιμένει πως γνωρίζει καλύτερα ίσως να είναι λίγο πιο κουραστικός.

    2.Καλό είναι να σκέφτεται ο Χ επαγγελματίας και τις δυο περιπτώσεις α) πελάτη που δεν γνωρίζει και β) πελάτη που γνωρίζει πολύ καλά.

    3.Εννοείται ότι ο επαγγελματίας πρέπει να υλοποίηση όσα υπόσχεται.

    4.Ο καλός επαγγελματίας τιμολογεί και με πραγματικά δεδομένα.
    ( και τα μάτια μας έχουν δει πολλές δικαιολογητικές υπερτιμολογήσεις αλλά και προτιμολογήσεις). Ακριβώς επειδή είναι δύσκολες εποχές πρέπει να φροντίζουμε γι αυτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *