
Η Ελλάδα είναι σε διαδικασία να λάβει δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το χρέος της. Από το φθινόπωρο του 2009 στην κυβέρνηση βρίσκεται μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ξανά το ΠΑΣΟΚ. Αυτή την φορά υπό τον Γιώργο Α. Παπαδρέου. Οι παπανδρεϊκό σοσιαλιστές υποσχέθηκαν μια καλύτερη Ελλάδα, μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αναρωτιέμαι αν όσα ήταν οι συζητήσεις για την εγχώρια οικονομία σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια, σε στέκια της διανόησης αλλά και στα καφενεία της γειτονίας δεν έφτασαν ποτέ σε πολιτικά αυτιά ή μάτια. Δεν μπορεί να το είχε ο λαός “τούμπανο”, ας μου επιτραπεί η λαϊκή έκφραση, και ο πολιτικός κόσμος να το είχε “κρυφό καμάρι”.
Δεν γνωρίζω πόσοι θα αμφισβητήσουν ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο απλός κόσμος περίμενε αισθητή βελτίωση της οικονομίας που δεν ήρθε. Πως να έρθει; Από ποια ανάπτυξη; Ποια βιομηχανία; Όσοι λένε πως τα κύρια προϊόντα της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός και ο τουρισμός προφανώς παραμελεί το γεγονός ότι η πολιτιστική βιομηχανία δεν ενισχύεται με τις αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις και δραστηριότητες όπως σε άλλες χώρες. Ο τουρισμός είναι άμεσα συν δεμένος με υπηρεσίες. Όμορφα τα νησιά της Ελλάδας. Είναι ένας πραγματικά όμορφος τόπος, προικισμένος με λιακάδες όλο το χρόνο. Έχει όμως παλιά κακοσυντηρημένα τρένα και πλοία που δεν προσφέρουν υπηρεσίες ανάλογες με τις τιμές των εισιτηρίων. Ξέρετε ότι για ταξίδια υπάρχουν πληροφορίες για πρόληψη υγείας. Τα εμβόλια της ηπατίτιδας ( Centers for Disease Control and Prevention) είναι σε αυτές για την Ελλάδα. Αντίστοιχα με την Τουρκία. Σας αναφέρω την Τουρκία γιατί ξέρω ότι δεν αρέσει σε πολλούς αυτή η σύγκριση.
Γιατί αντιδρούν οι Έλληνες στα μέτρα;
Πριν τις εκλογές ακούσαμε πολλές υποσχέσεις, από όλες τις κομματικές γωνίες. Στην κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ. Έταξε και μια μεγάλη μερίδα του λαού περιμένει να τηρήσει τις υποσχέσεις του, λες και δεν ξέρει ότι προεκλογικά πολλά λέγονται και λίγα πράττονται στην συνέχεια. Οι διαμαρτυρίες εργαζόμενων και συνδικάτων είναι μη τι άλλο αναμενόμενες.
Ότι κάπως πρέπει να βγει η Ελλάδα από το χρέος είναι σαφές. Η υποστήριξη των Ελλήνων βασίζεται όμως σε εμπιστοσύνη που δικαίως κάποιοι δεν έχουν πλέον ή δεν είχαν ποτέ. Για να μη ξεχάσουμε ότι είναι δύσκολο για κάποιους που έμαθαν στο γρήγορο βόλεμα χωρίς αξιοκρατία να δεχτούν αξιοκρατία. Όχι ότι σε άλλες χώρες κυριαρχεί η αξιοκρατία αλλά η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τώρα αυτό το βαρύ και ασήκωτο χρέος που δεν έχει μόνο οικονομική φύση, έχει και πολιτική και κοινωνική. Ίσως γι’ αυτό είναι δύσκολο.
Γεγονός είναι ότι η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί. Το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος πρέπει να δομηθεί. Η διαφθορά δεν χαρακτηρίζει μόνο πολιτικά και κομματικά στελέχη, για να μη κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Υπάρχει και σε άλλες χώρες, σε όλες κατά την ταπεινή μου άποψη π.χ. Ιταλία. Η μαύρη οικονομία και τα πολλά παραθυράκια στην νομοθεσία, που ο καλός Franz Kafka ούτε μπορούσε να φανταστεί, δεν είναι αυτονόητα φαινόμενα και να μην τα αντιμετωπίζουμε ως τέτοια. Επίσης το να αλλάξεις κακώς κείμενα, νοοτροπία μπορεί και να είναι προς μια βελτιώση για σένα τον ίδιο αλλά και τους γύρω σου, ανεξάρτητα αν είσαι άνθρωπος, κοινωνία ή κράτος.
Υ. Γ. Έχω να γράψω πολύ καιρό πολιτικό κείμενο. Είναι επιλογή μου να γράφω για άλλα πράγματα. Δεν σημαίνει ότι δεν έχω άποψη για όσα συμβαίνουν ή ότι τα αγνοώ.
Εκτός από κάποιους βαρεμένους (δεξιούς και αριστερούς) που είχαν δει ότι απλά ήταν μία ευκαιρία για μεγάλες λαμογιές όπου κάποιες κλίκες έβγαλαν χοντρά φράγκα ο υπόλοιπος λαός πίστευε ότι ναι είναι έτσι αλλά θα πάμε καλύτερα. Γενικότερα οι αθλητικές φιέστες (και μουσικές) χρησιμοποιήθηκαν για αποπροσανατολισμό πολύ επιτυχημένα.
Καλός ο τουρισμός και σίγουρα θα πρέπει να βελτιωθεί πολύ όμως δεν είναι δυνατόν να στηριζόμαστε τόσο πολύ σε αυτόν κυρίως λόγω της αστάθειάς του ως προϊόν. Δεν είμαι ειδικός αλλά η απλή λογική μου λέει ότι θα μπορούσαμε να κατευθυνθούμε στην ανάπτυξη τεχνολογιών αξιοποίησης μη ρυπογόνων πηγών ενέργειας καθώς και στην πώληση του πλεονάσματος ενέργειας σε τρίτους, ή στην δημιουργία μίας τοπικής σίλικον βάλεη. Ενώ στον αγροτικό τομέα θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων καθώς και προϊόντων που δεν χρειάζονται την καταστροφή του υπάρχοντος γεωγραφικού τοπίου. Γενικά να αρχίσουμε να λειτουργούμε με μακρυπρόθεσμη λογική κι όχι με βραχυπρόθεσμη που ισοδυναμεί με αρπαχτή από ένα σημείο και μετά. Γενικά υπάρχουν λύσεις αρκεί να λειτουργήσουμε με μεθοδικότητα και πρόγραμμα.
Και επιπλέον ας σταματήσουμε να λειτουργούμε με τη λογική , σιγά μην μας ακούσουν οι γείτονες. Το σπίτι μου το καθαρίζω πρώτα για μένα και ύστερα για τους γείτονες. Αν δεν περνάω καλά δεν με ενδιαφέρει αν με ακούν οι γείτονες. Ας τσακωθούμε (χωρίς φυσικά να έχουμε απώλειες) και ας βρούμε την λύση. Μια ζωή οι γείτονες θα μας διαφεντεύουν το σπίτι;
@cortilinux Μεγάλη κουβέντα αυτή για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Τόσο ήλιο έχουμε ανεκμετάλλευτος πλούτος είναι. Είναι θέμα policy όχι politics και νοοτροπίας. 🙂
Ωραίο πολιτικό μαστόρεμα το επίδομα των τελωνειακών πάνω στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, πλέον για εμένα έπεσε η αυλαία του όποιου οποτεδήποτε εκσυχρονισμού.
Αν καταλαβαίνω καλά μόνο ο καθαρά ατομικιστής στη χώρα αυτή επιβιώνει ή ο συμβιβασμένος πλήρως με τη καθεστωτική νοοτροπία και υποταγή, όλες οι λοιπές προσεγγίσεις μοιάζουν με θεωρία για τα μάτια!
ε καλά τα μέτρα είναι αστεία.. δε μπορω να καταλαβω.. απο ενα καπιταλιστικο συστημα οι κατευθηνσεις που οδηγουν ευθεως σε συρικνωση της οικονομιας δεν εχουν λογικη.. και μια και δε μιλαμε για βοηθεια (μωλις ανακαληψα οτι δε μπενουν τονοι..) .. αλλα για δανειο πως περιμενουν να πληρωθει.. και οι νεοι τοκοι;.. :):)
την καληνυχτα μου :):)
@Σπύρος Όπως είπα, πρέπει να το δούμε αλλιώς. Είναι εύκολη λύση ο συμβιβασμός και το να ακολουθείς τυφλά και βολεμένα.
@koulpa Δεν ξέρω. Θα το μελετήσω πάντως.