Δεδομένα:
Προεδρικές εκλογές στην Λευκορωσία στις 10 Δεκεμβρίου 2010. Ο πρόεδρος Alexander Lukashenko κερδίζει για τέταρτη φορά με 79.65%. Αυτό που βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε στις ειδήσεις, σε παραδοσιακά και νέα μέσα είναι πως «η Λευκορωσία ζει την πιο μαζικη πολιτική καταπίεση της νεότερης ιστορίας της». Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να επιβεβαιώσει την ασφάλεια υποστηρικτών ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοσιογράφώνκαι οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών
Κατά τύχη, είδα το παρακάτω ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, το οποιο παρουσιάστηκε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν κάποιες μέρες.
Οι γνώσεις μου για την Λευκορωσία είναι περιορισμένες και έτσι είχα αναπάντητα ερωτήματα μέσα μου.
Στη Λευκορωσία υπάρχει νόμος που καταστεί παράνομη όποια πληροφορία αφορά τις οικονομικές, κοινωνικές, στρατιωτικές, διεθνές συνθήκες της χώρας αντίθετες με την επίσημη άποψη της κυβέρνησης. Τεχνικά, η κυβέρνηση μπορεί να το επικαλεστεί και να φυλακίσει άτομα που εκφέρουν τέτοιες απόψεις.
Απεριόριστο δικαίωμα προεδρικής υποψηφιότητας
Ο Lukashenko απέκτησε απεριοριστό δικαίωμα προεδρικών περιόδων με δυο αμφησβητήσημα δημοψηφίσματα (1996, 2004). Το ένα του 2004 παραβίασε των εκλογικό νόμο και το σύνταγμα. Ως αποτέλεσμα, ο Lukashenko είχε το διακαιώμα να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά και ο περιορισμός καταργήθηκε.
Αντιπολίτευση
Αντίθετα στην Βενεζουέλα και το Ιράν, με τις οποιές συγκρίνουν τακτικά την Λευκορωσία, η τελευταία δεν έχει αντιπολίτευση εντός της βουλής. Στην πραγματικότητα, δεν υφίσταται κυρίαρχο κόμμα και η πλειοψηφία των εκπροσώπων είναι νομικά ανεξάρτητη (λίγα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Λευκορωσίας, Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, και το κομματικό μόρφωμα οργάνωσης πολιτών “Belaya Rus”).
Το περίεργο είναι, πως εφόσον δεν υπαρχει κυρίαρχο κόμμα, η κομματική ιδεολογία είναι κάτι δύσκολο να συληφθει. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την «κυβερνήτική φιλοσοφία» εδώ
Media
Όσον αφορά τα μέσα, τα παραδοσιακά μέσα που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση είναι περιορισμένα – Εφημερίδες έχουν περιορισμένη κυκλοφορία, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αναμεταδίδουν online. Η χρήση online πλατφόρμων για την ανταλλαγή πληροφορίας και την ροή της πληροφορίας για τα πολιτικά γεγονότα φαίνεται κάτι συνηθισμένο από την δεκαετία του 90.
Αυτή η φωτογραφία είναι το πρώτο τεκμήριο “δημοσιογραφίας πολιτών” για το πως κακομεταχειρίζεται η αστυνομία της Λευκορωσίας τους φυλακιζόμενους. Στάλθηκε με MMS σε ένα από τα emails της προεδρικής καμπάνιας στο πρωϊ της 24ης Μαρτίου 2006. Οι άνθρωποι που απεικονίζονται είχαν προφυλαξιστεί κατά τις 3 πμ όταν διαμαρτυρόμενοι κατασκήνωσαν στην κεντρική πλατεία του Minsk.από την αστυνομία. Το ποστάριμα όποιασδηποτε πληροφορίας ενάντια στις επίσημες κυβερνητικές θέσεις, έχει κινδυνούς ως επακόλουθο για τους ανθρώπους στην Λευκορωσίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια λύση για την Λευκορωσία
«Σε μια απόφαση του Κοινοβουλίου της 20ης Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι καλούν για την επιβολή μέτρων εις βάρος των αρχών, δικαστών και σωμάτων ασφαλειάς της Λευκορωσίας αναμνειγμένων στα βιαια επισόδιεα της 19ης Δεκεμβρίου 2010, με την μορφή ταξιδιωτικού περιορισμού. Η κατάργηση αυτών των μέτρων, προϋποθέτει την ελευθέρωση των ηγετών της αντιπολίτευσης»
Aυτό είναι η απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη ενδομάδα, για το θέμα της Λευκορωσίας. Τα παραπάνω μέτρα θα είναι σε ισχύη μέχρι την απαλευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.