Tώρα και σχεδόν ένα χρόνο υπάγομαι στον ΟΑΕΕ. Δεν μπορείς να τον παρακάμψεις ακριβώς σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Επειδή χαίρομαι άκρας υγείας, τα των βιβλιαρίων υγείας δεν τα φροντίζω. Πες αμέλεια, πες πως βαριέμαι αφόρητα την χαρτούρα, το περίμενε και τα δρομολόγια στις διάφορες υπηρεσίες. Είμαι και κακομαθημένο παιδί της κεντρικής Ευρώπης που με έμαθε πως όλα περνούν αυτόματα από ένα σύστημα και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Χαίρομαι άκρας υγείας μεν αλλά φροντίζω οι ιατρικές εξετάσεις μου να είναι εκτός Ελλάδας. Τι να κάνω, ο οικογενειακός γιατρός με ξέρει από μωρό και ξέρει και τα κουσούρια μου αναλόγως. Αρρωσταίνω, άντε δυο φορές το χρόνο, την μια φορά με κλασική γρίπη-κρυολόγημα του χειμώνα, την δεύτερη βαράει το κυκλοφοριακό μου σύστημα, περίσσευμα των φαρμάκων που έπαιρνα κάποτε μετά τα χειρουργεία.
Φέτος λοιπόν, αποφάσισα να σοβαρευτώ διότι πλησιάζουμε και μια ηλικία άλφα και πρέπει να γίνω και πιο υπεύθυνη σε θέματα υγείας. Η υγεία πάν’ απ’ όλα. όπως λένε οι σοφοί.
Συγκεντρώνω λοιπόν τα απαραίτητα έγγραφα για να βγάλω βιβλιάριο υγείας στον ΟAΕΕ:
– Δυο φωτογραφίες ταυτότητας
– Αίτηση Έκδοσης Ατομικού Βιβλιαρίου Ασθενείας
– Φωτοτυπία Διαβατηρίου και Άδειας Διαμονής
– Πράξη έγγραφης στον ΟΑΕΕ
– Βεβαίωση ασφαλιστικών εισφορών
– Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είμαι ασφαλισμένη σε άλλο φορέα
Από την συλλογή μου έλειπε η βεβαίωση διαγραφής από το ΙΚΑ.
Να πω πως κάνω την άκομψη σκέψη: Σε τι χρησιμεύει τελικά ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης);
Όπως διαβάζω για να εμπεδώσω το τι θυμόμουν από το 2009 όταν γινόταν ο χαμός, ο λεγόμενος ΑΜΚΑ «θα εξυπηρετήστε πιο εύκολα και γρήγορα σε όλες σας τις συναλλαγές που αφορούν την εργασία και την ασφάλιση…με πολύ λιγότερες καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες.»
Όπως λέει και το διαφημιστικό, «ο αριθμός που κάνει την ζωή μας πιο εύκολη» που θα ήταν κομμάτι της κοινωνικής μεταρρύθμισης.
Eπειδή ήταν άσεμνη σκέψη, μαζεύω το φακελάκι εγγραφών, σηκώνομαι για να πάω στις Διοικητικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ της περιοχής. Πάω στην γραμματεία να ρωτήσω ευγενικά για να μη σταθώ στον λάθος γκισέ. Παίρνω νουμεράκι προτεραιότητας και περιμένω σαν κυρία. Έρχεται η σειρά μου στον γκισέ.
~Παρακαλώ, θα ήθελα βεβαίωση διαγραφής
.
– ΑΜΚΑ και βιβλιάριο υγείας.
~Βιβλιάριο υγείας δεν έβγαλα ποτέ.
– Θα μου φέρεις μια υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη από ΚΕΠ που λέει πως δεν πήρες πότε βιβλιάριο υγείας από το ΙΚΑ, φωτοτυπία την εγγραφή σου στον ΟΑΕΕ και θα μου τα φέρει κοπελιά για να κάνεις μια αιτησούλα.
~Πόσο καιρό μετά την αίτηση θα πάρω την βεβαίωση.
– Έλα κάνε την αίτηση και βλέπουμε.
Φεύγω λοιπόν από το ΙΚΑ με τις εξής σκέψεις:
Θέλω να πιστεύω πως τα έχω μπερδεμένα στο μυαλό μου. Απορώ γιατί εκείνη η κάρτα με τον ΑΜΚΑ δεν έφτασε ποτέ στα χέρια μου. Ίσως επειδή έπεφταν εθνικές εκλογές άρα και ολόκληρο το σύστημα δημόσιας και ημιδημόσιας διοίκησης. Το μόνο πράγμα που στέκει μέχρι στιγμής στην συνδιαλλαγές πολίτη και κράτους στην Ελλάδα είναι τα ΚΕΠ και πάλι όχι όλα. Για ποιες μεταρρυθμίσεις μιλάμε; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή διοίκηση my ass με όλο το σεβασμό. Κάπως έτσι η θετική μου διάθεση γίνεται λίγο πιο αδύνατη. Συνεχίσω τις προετοιμασίες για τα επόμενα βήματα στο εξωτερικό και χαμογελάω. Είναι επιλογή που έχει και action plan σε εφαρμογή. Τόσο απλά.